Magamról


Tomán Margit vagyok. Tiszalökön, 1955 július 29-én születtem (tehát már elég régóta vagyok fiatal…).Sok évig tanultam, különféle iskolákban és tanfolyamokon. Közgazdasági érettségi után a Kirakatrendező és Dekoratőr Szakmunkásképzőt végeztem el. Később a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kereskedelmi szakán, majd a Külker. Főiskola marketingkommunikáció szakán szereztem diplomát. Előtte-közben-utána jártam virágkötő és kosárfonó tanfolyamra, szitanyomó szakmunkásképzőbe, 3 évig hallgattam C. G. Jung munkásságára alapozott pszichológiai előadásokat, végeztem közép- és felsőszintű Ingatlanközvetítő és értékbecslő tanfolyamot, és jónéhány számítógépes tanfolyamon vettem részt a Commodere 64-től napjainkig.

Dolgoztam néhány évig dekoratőrként, majd közgazdászként, aztán sokáig (azaz elegendő ideig) otthon voltam a gyerekeimmel.

A dekorációs szakmába a digitális technika „húzott vissza”, 18 éve működik saját vállalkozásban reklámdekorációs műhelyem. A munkám szinte a hobbim is.

Rajzzal, grafikával a dekoratőr iskolában kezdtem komolyabban foglalkozni, de előtte és utána is életem fontos része volt. Aztán eltelt néhány év, hogy a „technika csodálatos világa” miatt kicsit hűtlen lettem a ceruzához, ecsethez.

Amikor a jobb agyféltekés rajzolással találkoztam, nagyon meglepett, hogy néhány nap alatt mekkora fejlődést tudnak elérni azok is, akik régebben keveset rajzoltak, sőt úgy hitték, nincs is semmi érzékük, kézügyességük hozzá. Egyúttal megtapasztaltam újra, hogy van élet – méghozzá elég szép – akkor is, ha kikapcsoljuk a számítógépet, telefont, és egyáltalán mindent, ami zúg, pittyeg, sípol és kódok, jelszavak kellenek hozzá.

Ezután alaposan tanulmányozni kezdtem Betty Edwards amerikai művész-rajztanár módszerét, és sokmindent elolvastam, kipróbáltam, ami ezzel kapcsolatos. Elsajátítottam a módszer elméletét, gyakorlatát, tanítási elveit.

Úgy érzem, mindabból, amit eddig tanultam, tapasztaltam, mostanra összeállt egy „szép, színes szövedék”, és itt az ideje, hogy ebből valamit átadjak másoknak is.